My Vinterdekk Blog
Sikkerhet er en stor del av ditt dekkvalg
Sikkerhet er en stor del av ditt dekkvalg

Sikkerhet er en stor del av ditt dekkvalg

allvaersdekk

Når du kjøper nye dekk til din bil eller din SUV, bør sikkerhetsaspektet til dekkene alltid være den første prioriteten. Dekk bidrar mye til sikkerheten til et kjøretøy, da det er den eneste delen som er i kontakt med vegflaten, så hvis dekkene ikke kan formidle kreftene når det gjelder akselerasjon og retardasjon fra bilen, så vil det ikke være trygt å kjøre. Dekket sørger også for at du kan ta skarpe hjørner uten å miste kontrollen eller komme deg gjennom våte gater uten risiko for aquaplaning.

Når du velger dekk, er den eneste sikkerhetsfunksjonen som er oppført på EU-dekketiketten, det våte grepet som angir hvor raskt bilen stopper på en våt overflate. Å kunne stoppe raskt er ofte viktig for å unngå ulykker. Avstanden til hvor raskt du kan stoppe blir referert til som bremselengde og dekk som viser kortere avstand, er alltid å foretrekke. Å stoppe på våte flater er mer utfordrende enn på tørre veier, men selvfølgelig mindre utfordrende enn å stoppe på snø eller is.

Kravene vil variere avhengig av om du kjøper sommerdekk, vinterdekk eller all-værdekk, men prioritet er at de skal være så sikre som mulig for din tilsiktede bruk. I sommeren trenger du å bekymre deg mest om de våte overflatene og kraftig regn, noe som øker risikoen for vannplanlegging. I løpet av vinteren må du sørge for at dekkene dine er gode i vinterforhold. Hvis du vil kjøre mer på is enn snø, bør du gå for et piggdekk, da de gir deg det beste grepet på isete overflater. Hvis det er mer snø, vil de piggfrie dekkene utføre like bra, så da kan du bestemme basert på personlig preferanse hvilke dekk du vil ha. Hvis du reiser mye mellom forskjellige land, må du forsikre deg om at besatte dekk er tillatt i det landet før du kjører dit. Hvis vintrene ikke er så sterke, og du alltid vil være klar til å kjøre, uansett hvilket vær du har eller hva som er forventet, er all-værdekk et godt kompromissdekk som om vinteren er godkjent, kan takle både sommer og vinterforhold.

For mer informasjon om trygge dekk, besøk: https://vianor.no/