Hva gjør du hvis du føler en tendens til vannplaning

Når du kjører under våte forhold, kan bilen din være utsatt for vannplaning. Havplanlegging skjer når dekket ikke er i stand til å skyve bort vannet fra kontaktområdet mellom dekket og veibanen. Alt dette styres av den fysiske bevegelsen av vannet vekk fra overflaten, enten lagret i sporene eller deretter skyvet raskt til sidene når dekket ruller over overflaten og presser det bort fra lukkespalten. Et glatt dekk som beveger seg i høy hastighet er det verste alternativet, mens et dypt rillet dekk som beveger seg sakte vil være det beste alternativet for å forhindre planlegging.

Når du kjører under våte forhold, kan bilen din være utsatt for vannplaning. Havplanlegging skjer når dekket ikke er i stand til å skyve bort vannet fra kontaktområdet mellom dekket og veibanen. Alt dette styres av den fysiske bevegelsen av vannet vekk fra overflaten, enten lagret i sporene eller deretter skyvet raskt til sidene når dekket ruller over overflaten og presser det bort fra lukkespalten. Et glatt dekk som beveger seg i høy hastighet er det verste alternativet, mens et dypt rillet dekk som beveger seg sakte vil være det beste alternativet for å forhindre planlegging.

Dekkprodusentene har gjort kontinuerlige forbedringer av sommerdekk som reduserer risikoen for havplanlegging. Noen gjøres med bredere spor, kanaler mellom sporene og andre forskjellige måter å kanalisere vannet til sidene. Også polerte spor for å sikre en jevn flyt som ikke er forstyrrende, for å gi raskere flyt. Dette er bra når dekkene er nye, men da dekkene slites, vil også de gode egenskapene være. Hastighet påvirker risikoen negativt; slik at jo raskere du går, desto mer sannsynlig er det at du opplever det. Når du opplever vannplaning, mister du i utgangspunktet kontakten med veibanen og dermed også kontrollen av bilen. Oftest skjer det bare for en kort varighet, men i dårlige tilfeller kan det lett føre til dårlige ulykker.

Hvis du merker at tendensen til vannplaning blir hyppigere, bør du begynne med å sjekke dekkene dine, og spesielt slitedybden. Hvis dekkene dine er nær dybdenivået på 4 mm, bør du få et nytt sett med dekk. Dette vil sørge for at du er bedre forberedt på de våte forholdene. Forsikre deg om at du investerer i høykvalitets dekk som er bra for våte forhold. Sommerdekk må håndtere tidvis kraftig sommerregn, uten å sette sikkerheten din i fare.

Hvis dekkene har nok slitedybde, bør du sjekke dekktrykket for å sikre at du har tilstrekkelig trykk i henhold til bruksanvisningen. For lavt trykk øker dekkets slitasje i tillegg til at det øker drivstofforbruket når du kjører, så det kan være veldig kostbart å kjøre rundt med feil dekktrykk. Så begge er viktig å sjekke.

For mer informasjon om nye dekk, besøk: https://www.nokiantyres.no/