My Vinterdekk Blog
Hva gjør du hvis du føler en tendens til vannplaning
Hva gjør du hvis du føler en tendens til vannplaning

Hva gjør du hvis du føler en tendens til vannplaning

sommerdekk

Når du kjører under våte forhold, kan bilen din være utsatt for vannplaning. Havplanlegging skjer når dekket ikke er i stand til å skyve bort vannet fra kontaktområdet mellom dekket og veibanen. Alt dette styres av den fysiske bevegelsen av vannet vekk fra overflaten, enten lagret i sporene eller deretter skyvet raskt til sidene når dekket ruller over overflaten og presser det bort fra lukkespalten. Et glatt dekk som beveger seg i høy hastighet er det verste alternativet, mens et dypt rillet dekk som beveger seg sakte vil være det beste alternativet for å forhindre planlegging.

Når du kjører under våte forhold, kan bilen din være utsatt for vannplaning. Havplanlegging skjer når dekket ikke er i stand til å skyve bort vannet fra kontaktområdet mellom dekket og veibanen. Alt dette styres av den fysiske bevegelsen av vannet vekk fra overflaten, enten lagret i sporene eller deretter skyvet raskt til sidene når dekket ruller over overflaten og presser det bort fra lukkespalten. Et glatt dekk som beveger seg i høy hastighet er det verste alternativet, mens et dypt rillet dekk som beveger seg sakte vil være det beste alternativet for å forhindre planlegging.

Dekkprodusentene har gjort kontinuerlige forbedringer av sommerdekk som reduserer risikoen for havplanlegging. Noen gjøres med bredere spor, kanaler mellom sporene og andre forskjellige måter å kanalisere vannet til sidene. Også polerte spor for å sikre en jevn flyt som ikke er forstyrrende, for å gi raskere flyt. Dette er bra når dekkene er nye, men da dekkene slites, vil også de gode egenskapene være. Hastighet påvirker risikoen negativt; slik at jo raskere du går, desto mer sannsynlig er det at du opplever det. Når du opplever vannplaning, mister du i utgangspunktet kontakten med veibanen og dermed også kontrollen av bilen. Oftest skjer det bare for en kort varighet, men i dårlige tilfeller kan det lett føre til dårlige ulykker.

Hvis du merker at tendensen til vannplaning blir hyppigere, bør du begynne med å sjekke dekkene dine, og spesielt slitedybden. Hvis dekkene dine er nær dybdenivået på 4 mm, bør du få et nytt sett med dekk. Dette vil sørge for at du er bedre forberedt på de våte forholdene. Forsikre deg om at du investerer i høykvalitets dekk som er bra for våte forhold. Sommerdekk må håndtere tidvis kraftig sommerregn, uten å sette sikkerheten din i fare.

Hvis dekkene har nok slitedybde, bør du sjekke dekktrykket for å sikre at du har tilstrekkelig trykk i henhold til bruksanvisningen. For lavt trykk øker dekkets slitasje i tillegg til at det øker drivstofforbruket når du kjører, så det kan være veldig kostbart å kjøre rundt med feil dekktrykk. Så begge er viktig å sjekke.

For mer informasjon om nye dekk, besøk: https://www.nokiantyres.no/